Vad är en bra bröllopsbild?

Den frågan är lika lätt att svara på som, säg ”hur långt är ett snöre?”. Vad som gör en bild bra har många parametrar. En är den tekniska biten; är det bra ljus, är skärpan bra, är kompositionen bra, och så vidare. Vi lämnar tekniken så länge och vänder istället blicken åt innehållet i bilden, i känslan, i uttrycket. Vad vill bilden säga? Till vem riktar den sig? (här finns det ju bilder som passar bättre som tackkort och/eller som kort till mormor och morfar, och så finns det bilder som brudparet kanske känner mer för, som är ”deras” bilder. Och i den här frågan, vad är en bra bröllopsbild?, får vi svara: det beror på vem du är.

Men det beror ju såklart också på vem fotografen är. Alla som fotograferar har ett bildspråk, mer eller mindre utarbetat och medvetet, men varje person som tar bilder har något, ett fingeravtryck och en egen estetisk uppfattning (eller ”smak” om det känns bekvämare).

Och någonstans i det här mötet, mellan brudparets mer eller mindre uttalade önskan om motiv, och fotografens egna preferenser, skapas just er bild. Och till denna formel kommer en alldeles speciell sak, och det är ögonblicket. Just den stunden. Det ögonkastet, beröringen av hand mot kinden. Det en fotograf är ute efter att fånga, är närvaron. Just då och just där. Om inte närvaron finns, hjälper teknisk perfektion föga. Då kan bilden i övrigt vara regisserad och ljussatt enligt konstens alla regler och efterarbetet i datorn följa manualen till punkt och pricka; det kommer ändå inte att hjälpa, för det som vi har framför oss på skärmen eller vardagsrumsbordet, är ett fotografi utan känsla, utan uttryck och framför allt utan er.

Att tänka på sådant här inför en fotosession kan ju få vem som helst att drabbas av ”slutspelsnerver”: okej, man skall inte bara vara sitt ”bästa jag”, vacker som en dag, och stå i rätt vinkel och le utan man skall också, som en firad skådespelare på Dramatens stora scen, ha den där ”närvaron”. Men då säger jag; tänk på att ha ROLIGT framför kameran! Den bild vi söker efter, som har ”det där”, det speciella uttrycket (och bilden måste verkligen inte vara ”perfekt”) är så oändligt mycket intressantare än en som är superkorrekt in till sista millimetern.

Men hur hittar man till den där bilden då? Ja, först och främst skall man ha klart för sig att en sådan bild inte bara tas och sedan är man klar, utan den bilden kräver i sin tur ett antal andra bilder (också de bra på alla sätt), men min erfarenhet säger att man hittar den bilden genom att ha ROLIGT framför kameran.

Det här är ER stora dag och, oftast, är vigseln avklarad, och återstår gör egentligen ”bara” festen, kort sagt, den värsta anspänningen är över och då får man försöka påminna sig om att det är ett bröllop man är på och inte en begravning. Och, det här är viktigt, oavsett stil på de bilder man vill ta, om det skall vara uppsluppet eller mer dramatiskt/romantiskt, är jag övertygad om att man måste tycka att det är roligt. Om man inte gillar det, får man tänka att den där stunden med en fotograf som ”håller på”, är relativt snabbt övergående, och efter det väntar dryck och mat (och ett och annat tal och ett och annat upptåg, och…).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: