Varför finns det måndagar?

Ja, den frågan, och andra , som tex. varför finns vissa möten på jobbet, kan ju göra en lätt sömnlös emellanåt. En annan, kanske något mer fotorelaterad fråga är: varför kan blixten ibland framstå som lika mystisk som mobilräkningar?

Åtskilliga är de fotografer som känner sig obekväma med blixtens funktioner. Även i ett automatläge kan resultatet te sig, ska vi säga, illa, och man blir tämligen missnöjd. Varför blir det så? Ett skäl kan helt enkelt vara orealistiska förväntningar. Man behöver blixt och kör på, mer eller mindre rätt upp och ner, och blir besviken när ens ”målbild” egentligen var något som mer påminde om ett foto taget i en studio, med världens utrustning och av ett fullblodsproffs och inte såsom verkligheten faktiskt förhöll sig.

Ett annat skäl är hur man ställer in blixten. Alltför ofta ställer man inte in eller justerar något nämnvärt, och det av den anledningen att man kör i automatläge (eller ETTL som i mitt fall), medan man verkligen skulle ha behövt att justera. Är då den optimala lösningen att köra i manuellt läge? Tja, säg det, men det är i alla fall ett sätt att känna att man faktiskt har (eller tror sig ha?) kontroll över den där blixten.

Jag har tagit mängder av dåliga blixtbilder och lite för ofta sett dåliga resultat som fullkomligt magiska medan de bra (hur många var de nu?) för det mesta med en lättnadens suck eller tänkt (”Ja, det funkade”). Riktigt bra blir det ju med en riktig studioutrustning, men en sådan är jag inte begåvad med än, och frågan är väl i vilka situationer man ”behöver” en sådan? Kompromisser är ordet för dagen (och för framtiden?) och att försöka lösa det så gott förutsättningarna tillåter.

Lagom till att det i överflöd flödande solljuset som varit över oss i sommar (hrm) försvinner, är det väl påpassligt att ta befälet över denna ljuskälla. Sagt och gjort, häromkvällen fick en tålmodig blomma stå modell igen och utstå blixtljus (primärt och sekundärt) från diverse håll. Bilderna ser ni här.

Ha fördragsamhet med att några kan synes vara till förväxling lika varandra… 🙂

Annonser

Om Fotograf Hildingsson

Lärare, småbarnspappa och fotograf Jag har i många år varit intresserad av fotografi men äntligen bestämt mig för att satsa lite mer.
Det här inlägget postades i Blixt, Blommor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s