Hur spännande kan det egentligen bli?

Ja, frågan är om dagens ämne, gråkort och vitbalans, kan toppas av någonting. Vi får väl vänta och se…

Ett gråkort är enkelt beskrivet ett kort som hjälper dig att ställa in rätt vitbalans. Med felaktigt inställd vitbalans kan hudtoner till exempel, se helt tokiga ut. Under ett vackert grönskande träd, kan ansikten, och varför inte vita kläder, få ett ordentligt så kallat, grönstick (man ser lätt lite sjuk ut). Att få bort det i efterhand är inte det lättaste. Om man inte har tagit en bild på detta fantastiska gråkort på plats, i samma ljus, vill säga. Då går det enkelt att fixa till i datorn (om man har ett bildbehandlingsprogram). Bilden på detta kort kan man, direkt, välja som referens för kameran; man berättar för kameran att detta representerar ”vitt”, fast det egentligen bara är 18 % grått (det är det som gör att en del bilder man tar på snö kan se blaskiga ut, och det är för att en ”idealbild” som kameran tänker det, skall innehålla 18 % grått).

Bilderna nedan visar hur gråkortet såg ut det i befintliga ljuset och hur det ser ut när jag justerat vitbalansen korrekt. De egentliga motiven är dock vackrare, om man frågar mig; blommor. Enjoy.

Vi hörs!

Gråkortet utan justering av vitbalans.

Ja men, så här ska det ju se ut! Och hur kan en blomma se ut då?

 

 

Annonser

Om Fotograf Hildingsson

Lärare, småbarnspappa och fotograf Jag har i många år varit intresserad av fotografi men äntligen bestämt mig för att satsa lite mer.
Det här inlägget postades i Blommor, Vitbalans. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s