Reflexskärm eller inte, det är frågan

Nä, oftast är det inte frågan alls. Jag har ett trevligt kit från Lastolite för halvkroppsporträtt och jag testade tre varianter i helgen.

I två av bilderna använde vi (dvs. jag och min modell) skärmen såsom man ofta tänker sig att dessa skärmar skall användas och i en sista bild på ett annat, fast också bra, sätt. Låter det krångligt? Det är det inte. Häng med och så kollar vi på första bilden:

Utan skärm

Här har vi en skoningslös eftermiddagssol som ger en skarp övergång från belyst område till skuggat i ansiktet. Ibland kan den här effekten vara önskad, men vill man lätta upp skuggområdet, använder man en… reflexskärm.

Dessa finns med olika överdrag. Med silverfärg blir ljuset som från en spegel och lite kallt. Jag testade en med guldfärg. Då blir det lite varmare ton och ofta bra till porträtt. I idealfallet har man en assistent eller ett stativ men här fick modellen dubbelarbeta…

Med reflexskärm, guldfärgad

Med lite längre armar, eller hjälpen nämnd ovan, hade modellen inte behövt bli fullt så bländad, men effekten blir ju tydlig. Nästa variant var en rutmönster av silver och guld, och eftersom fotografen ville fortsätta plåga sin underbetalda modell, körde vi även den varianten, och då blev det så här:

Med reflexskärm, silver och guld

När modellen till slut började visa missnöje, testade vi diffunderat ljus och tog helt sonika av de färgade överdragen och höll upp skärmen mot solen och då blev resultatet så här:

Med skärm för diffunderat ljus

Inte så dumt, eller hur? Visserligen är ena halvan av ansiktet fortfarande skuggat, men har man ”bara” en skärm, är det här ju att föredra så här långt. Utan skärm: nej. Med skärm: nja, för solsidan gör att han måste kisa och förmodligen med skärmen också (även om vi haft assistent), med skärm för ”avskärmning”: ja, varför inte?

Nå, det var allt för den här gången, vi hörs!

Annonser

Om Fotograf Hildingsson

Lärare, småbarnspappa och fotograf Jag har i många år varit intresserad av fotografi men äntligen bestämt mig för att satsa lite mer.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s